Vad är ett Äventyr och varför en festival

Varför inte dela med dig?

Här på aventyrsfestival.se gillar vi Äventyr och vi gillar även festivaler så kombinationen mellan dessa båda borde vara det ultimata. Finns det några sådana tillställningar att besöka och deltaga på runt om i Sverige eller kanske Europa? Ja det gör faktiskt det och vi ska på dessa sidor försöka guida dig att hitta rätt samtidigt som du får mer information och tips i ämnet. Men först går vi ner lite på djupet om just begreppet Äventyr och vad det egentligen står för.

Äventyr = med vad?

Personligen anser jag att ett äventyr kan vara både högt och lågt, stort och smått. Framför allt ligger det dock helt i utövarens, eller den som upplever det, smak och sinne. För några kan väldigt små händelser göra stora saker med kropp och gärna medan andra kräver stora insatser och kanske mycket rekvisita.

Vad säger egentligen Wikipedia om Äventyr? Jo, bland annat detta:

Ett äventyr är en aktivitet som innebär risker eller osäkert utfall, och som ofta ställer krav på deltagarna. Gemensamt för äventyr är att de ger starka upplevelser, antingen positiva eller negativa.

Ganska bra förklaring men också väldigt bred. Men det är just vad det är, ett brett begrepp. Det kan med andra ord handla om att bestiga Mount Everest (riskfyllt, osäkert utfall och ställer höga krav på deltagaren), köra bil (innefattar risker, visst mått av osäkert utfall och ställer krav på chauffören) eller göra ett prov i skolan (risken att misslyckas, osäkert hur man klarar av det och man måste plugga innan.

Med andra ord är det helt upp till deltagaren att själv bestämma vad som kan räknas och kännas som ett Äventyr!

Att ha äventyrsupplevelser som hobby

För många är olika aktiviteter som kan betecknas som äventyrliga ett måste. Här ligger det ovissa och utmanande som grogrund för att man ska få ut det man vill ha ut av aktiviteten. Ofta är det en viss känsla man vill komma åt och känna. Ibland handlar det om adrenalin men kan också vara en känsla av tillfredsställelse av att ha gjort eller klarat av något.

Många större äventyrssporter kräver ofta stora och många gånger dyra hjälpmedel eller tillbehör. Till exempel som för undertecknad. Motocross och Mountainbike är oerhört kapitalkrävande och investeringar på uppåt 30000 per sport är inte ovanliga. Inte alla har dessa pengar och det är därför det är så skönt att vi bor i Sverige med vår härliga Allemansrätt. Den ger dig möjlighet att ströva fritt i skogen (på någon annans mark) och där uppleva alla möjliga slags äventyr. Att bege sig ut med familjen i skogen kan vara ett mysigt äventyr, att gå ut och plocka (leta) svamp kan vara ett annat sätt att använda skogen till att uppleva och känna spänning och förhoppningsvis lycka.

Yrke – Äventyrare

Visst är det fantastiskt att det även finns personer som har äventyrstanken som yrke. Den numera tragiskt avlidna Göran Kropp är den första som kommer upp, en fantastisk person med ett enormt driv och vilja. Hans fantastiska ensamcykling och bestigning av Mount Everest 1996 är verkligen ett äventyr av rang. Har du inte läst boken om nyss nämnda expedition så gör det. Den heter ”8000+” och är skriven tillsammans med David Lagercrantz (Ja det är samma David som skrivit ”Zlatanboken”).

En annan svenska äventyrare som man kommer att tänka på är Ola Skinnarmo. Ola har gjort en hel del otroliga expeditioner genom åren och nu senast försökte han med sitt team hitta det gamla fartyget Vega som ska ligga på botten runt Grönland. Tyvärr verkar de inte ha hittat något men äventyret i sig kan ingen ta ifrån gänget.

Det ultimata äventyret

Att hitta på och genomföra det perfekta äventyret är det många runt omkring i världen som försöker genomföra. Men vi har ju redan kommit fram till att det ligger helt i deltagarens känsla och upplevelse – vad som är ett äventyr. I dagens relativt ytliga samhälle där den som syns och hörs mest är störst och bäst måste man ändå tillstå att RedBulls mäktiga Stratos projekt var något utöver det vanliga.

Det kan man kalla ett äventyr – ett dyrt sådant!


Varför inte dela med dig?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *