Novemberkåsan 2014 – körs i Vimmerby

Varför inte dela med dig?

För alla oss som gillar allehanda motorcyklar, och kanske speciellt cross och enduro, är Novemberkåsan en högtidsstund utan dess like. Visst stortävlingar som Gotland Grand National, Ränneslättsloppet och Stångebroslaget är också ok men där är det inte alltid frågan om ”riktigt” svensk enduro. På kåsan är det dock just det som det handlar om!

I år, 2014, kommer den att köras i skogarna runt omkring Vimmerby och arrangeras utav Vimmerby MS (tillsammans med någon SMK klubb, som är obligatoriskt gällande novemberkåsan). Detta kommer preliminärt ske den 15:e November. Kåsan skulle egentligen ha gått av stapeln i Värnamo men efter att markägare chockhöjt markhyran tvingades SMK Värnamo att ställa in.

Du som kan din kåsahistoria vet att Vimmerby har arrangerat kåsan tidigare, 1989 med Håkan Lundberg som segrare och 2008 då med hemmaåkaren Calle Bjerkert som slutgiltig segrare. Båda dessa tävlingar har varit bra både för tävlande som publik. Vi förväntar oss naturligtvis inget undantag i år, arrangören är rutinerad och kan detta med att få till bra tävlingar.

Enligt rykten kommer Novemberkåsan 2014 att köras på i stort sett samma sträckor som under 2008-års tävling. Förutsatt att markägare är medgörliga. Skulle så ske vet vi att kåsan kommer vara hård men ändå fullt åkbar.

2015-års Novemberkåsa kommer köras i Uddevalla i samarbete med Smk Trollhättan.

Novemberkåsan 2008 – Vimmerby

Inför kåsan pratades det naturligtvis om förhandsfavoriter som Jocke Ljunggren, Anders Eriksson och Björne Carlsson men även vad hemmaåkaren Calle Bjerkert kunde göra. Calle som vuxit upp i Vimmerby hade naturligtvis en viss fördel av att köra på hemmaplan men samtidigt så hade han då ett större tryck och mer press på sig av hemmapubliken.

När väl tävlingen startade så var det direkt dessa tre förhandsfavoriter som satte upp det högsta tempot, speciellt Calle. Han vann alla sträckor på dagsetappen och ledde inför natten med drygt två minuter. Två minuter är dock inte mycket i sammanhanget, speciellt inte på kåsanatten. Dessutom körs det två varv under natten istället för det enda under dagen. Med andra ord gott om tillfällen att köra fast eller få andra problem.

Joakim Ljunggren testade verkligen att ta in tid på Calle under de första nattsträckorna och han plockade även in ett par sekunder här och där men tempot blev alldeles för högt och Jocke tröttnade markant. Istället var det Björne som började åka bättre och bättre men det fanns ändå inget att göra åt hemmasonen Bjerkert. Han körde fort och säkert och vann till slut relativt ohotad.

En stor och bejublad hemmaseger som bara kan beskrivas som en seger för motorsporten. Det var fullt med folk i skogarna och på publikplatser som Borghultsmosse var det en otrolig stämning.

Slutresultat:

 1. Carl-Johan Bjerkert, Vimmerby MS, 6:58:25
 2. Björne Carlsson, Folkare MK, 7:01:01
 3. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, 7:07:57

Novemberkåsan 1989 – Vimmerby

Storfavorit innan tävlingen var ”Jösse” Jönsson och inför kåsan hade han försökt att få bukt med problemet att han under natten blev åksjuk av ljuskäglans farande. Han testade ett sorts plåster som skulle hjälpa men under natten kom illamåendet och åt segraren Håkan Lundberg fanns inget att göra. Urstarke Håkan, gammal yrkesmilitär som han var, körde riktigt bra och vann till slut ohotad.

Kåsan var lättåkt med fin enduro men blev ändå slitsam på grund av den långa åktiden.

Slutresultat:

 1. Håkan Lundberg, SMI MK, 11:55:19
 2. Kent Karlsson, Götene MK, 12:10:00
 3. Svenerik Jönsson, Tibro MK, 12:12:40

Senaste kåsan 2013 i Eksjö

Eksjöklubbarna är rutinerade tävlingsarrangörer och brukar få till bra tävlingar, Novemberkåsan var inget undantag. På Ränneslätt hade de fått till ett perfekt tävlingsområde med sträckor väldigt tätt inpå varandra, helt perfekt för publiken. Sträckorna gillades även av förarna och lovordades utav ett flertal av dem.

Film från dagsetappen:

Ute i spåret hade ingen något att sätta emot suveräna Joakim Ljunggren. Jocke satte tempot redan på första sträckan, som även var tävlingens långsträcka. Ingen hade något att sätta emot han vann tämligen enkelt. Förmodligen fanns det lite till att hämta ut i hans åkning.

Men det är ju på natten det börjar va:

Slutresultat:

 1. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, 6:54:34
 2. Jonas Karlsson, Göta MS, 7:02:27
 3. Niklas Persson, Karlskoga EK, 7:16:38

Det här är en Novemberkåsa

Tävlingens art:
Endurotävling typ 1 för solomotorcyklar.
Tävlingen är öppen för elit- senior och juniorförare som individuellt tävlar om NOVEMBERKÅSAN.

Tidpunkt:
Tävlingen skall genomföras i november månad.

Omfattning:
Tävlingen körs med en dag och en nattetapp, där dagetappen skall köras först. Tävlingens totala längd bör överstiga 30 mil. Tävlingen kan köras över flera varv, dock med så få som möjligt.

Övrigt:
Enligt SVEMO:s reglemente. Dock med följande undantag gällande service vid tävling.
– Påfyllning av bränsle, olja och kylarvätska, varvid servicepersonal även får öppna och stänga bensin- och oljetankar samt kylare.
– Byte av olja i motor och växellåda, dvs. avlägsnande av gammal olja och påfyllning av ny.
– Påfyllning av luft i slangar samt lufttryckskontroll.
– Påfyllning av bromsvätska samt luftning och justering av bromsar, dock ej utbyte av delar.
– Smörjning av kedja.
– Rengörning av motorcykeln, dock inte med hjälp av högtryckstvätt etc.
– Reparation av demonterat hjul.
– Svetsning av motorcykeln under tävling är ej tillåten.
Överträdelse kommer att beivras. Tidstillägg enligt NT 14.1.3.

Något som även är speciellt är faktumet att det är ett SMK arrangemang och styrs centralt genom SMKcs. Som man lätt kan utläsa av namnet så ska tävlingen köras under November månad. Undantag för den regeln har dock tagits men det har varit i tävlingens bästa intresse.

Tävlingen har körts ända sedan 1915 med avbrott för andra världskriget 1939-1945 och vid högertrafikomläggningen -67. Under modern tid heter de stora kåsaåkarna som tagit hem en kåsa, vandringstrofén där det krävs tre inteckningar i en och samma kåsa:

 • Svenerik Jönsson, Jösse kallad, med 6 st segrar och två vandringstrofér
 • Kent Karlsson, Mr Maximum, med 3 st segrar och en vandringstrofé
 • Joacim Hedendahl med 3 st segrar och en vandringstrofé
 • Mats ”Lappen” Nilsson med 3 st segrar och en vandringstrofé
 • Joakim Ljungren med 5 st segrar och en vandringstrofé (and counting..)

Värd att nämna är även Anders Eriksson med 3 st segrar, dock ingen vandringskåsa. Anders kör ju dessutom fortfarande och kommer säkerligen finnas på plats under 2014.

För er som gärna drömmer er tillbaka eller om du bara är nyfiken på tidiga kåsor har Svt’s öppna arkiv en riktig godbit.

Här är en film och ett Collage om kåsor från 1915 fram till 2000. Enjoy!

 


Varför inte dela med dig?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *