Komma igång med MTB – Testa Cykelvasan

Varför inte dela med dig?

Mountainbike är en härlig motionsform – något som vi hoppas fler upptäcker och testar på. Här ska vi göra vårt för att få dig att komma igång!

Det är en del att tänka på och du kommer behöva göra ett par inköp. Varav mtb-cykeln självklart är det stora. Men bara lugn. Vi ska här ta dig igenom det, steg för steg.

Köpa Mtb – Saker att tänka på

Mtb - Vitus Sentier 27

Att köpa sin första mountainbike behöver inte vara jättesvårt. Men det finns ett par saker att tänka på. Här går vi genom det i mer detalj.

  1. Du behöver veta din budget. Det vill säga hur mycket du max kan lägga på din cykel.
  2. Typ av mtb. Mycket beroende på hur du kommer att cykla. Det finns mountainbikecyklar för många olika användningsområden.
  3. Hojens utrustning & komponenter. En stor del här är om du vill ha en heldämpad eller bara framdämpad cykel. Det hänger till viss del på hur mycket du kan spendera. Se även till att välja en bra framgaffel och hjul. Det är de saker som vi anser vara viktigast att få rätt från början.
  4. Välja storlek. Vilket till stor del hänger på hur lång du är. Om du har möjlighet- testa olika storlekar och cyklar. Annars får du gå efter tillverkarens rekommenderade storlek.

Där har du de steg som behöver gå igenom för att hitta rätt.

Ta din tid och försöka tänka genom de olika stegen. Men att hitta helt rätt första gången är inte helt lätt. Men det är hur som viktigare att du köper en cykel och kommer igång än att stå kvar i affären.

Här är en väldigt omfattande köpguide för dig som ska köpa mtb.

Snabbversionen för Nybörjaren

För att göra det ännu enklare så kommer jag här utgå från vissa saker som är troliga att du som ny står för.

Det mest troliga är att du ska köpa en mtb i kategorin Cross Country (XC) cyklar. Det är den vanligaste typen och om du t ex ska cykla vasan så är det den typ som passar bäst.

  • Gå till din lokala handlare och berätta vad du tänker cykla & din budget. De kommer då ge dig ett par alternativ. Välj något du gillar, gärna en som du tycker är snygg (faktiskt en ganska viktig detalj :)).

Köp den och ge dig ut och cykla!!

Komma igång att cykla

Kom igång med Mountainbike

Du har nu köpt en mountainbikecykel, perfekt. Dags att ut och cykla då eller?

Nja, ett par saker till behöver du (om du nu inte har dessa sedan innan). Först och främst måste du ha en hjälm. Den är lika viktig som cykeln.

Sedan kan det vara bra med speciella cykelkläder. Speciellt cykelbyxor med stoppning. Det kommer att underlätta för rumpan i början. Gillar du inte tighta kläder så finns det mer mtb-specifika varianter av shortstyp.

När det kommer till skor och pedaler så fungerar vanliga gymnastikskor bra i början. Men tiden kanske du dock vill testa spd-pedaler och skor där foten/skon sitter fast i pedalen. Det kan ge dig ytterligare en dimension i cyklingen. Men det är absolut inte ett måste!

Sedan är det bara att ge sig ut. Men börja lugnt. Dels när det gäller passens längd & intensitet men också när det kommer till terrängen du väljer att cykla i.

Träningsmängd i början

Hur mycket du ska cykla i början beror en hel del på vad för sorts form du är sedan innan.

  • Har du en bra grundkondition kan du köra på som vanligt med din träning. Ta det bara lite lugnt i början för att undvika några förslitningar eller så.
  • För dig som saknar någon vidare grund så gäller det att ta det lugnt. Känns dig för. Kör kortare (20 min) pass i början och testa bara på olika saker.

Träningsterräng i början

Att hoppa ut och köra de svåraste stigarna under de första passen är inte att rekommendera. Dels kan du vurpa och kanske göra dig illa. Men det kan också fungera lite avskräckande, och det vill vi inte.

Det är svårt på stigarna i början men det kommer bli bättre. Ta det bara steg för steg. Du kommer hela tiden se små förbättringar. Och det är kul!

Mål – Testa Cykelvasan

Att ha ett mål med sin träning kan för många vara en viktig pusselbit. Det gör det enklare att ta sig ut även om det ibland tar emot och soffan egentligen lockar mer. Där kan ett mål med träningen vara en stor motivationsfaktor.

Cykelvasan är en stor och populär mtb-tävling som går av stapeln under sensommaren. Den är ett perfekt mål att ha för dig som vill komma igång med mtb.

Varför?

Dels för att det är en stor tävling som många känner till. Det kommer göra de i din omgivning mer intresserade vilket kan underlätta för dig att hålla igång.

Sedan är det även en väldigt enkel mountainbiketävling, rent tekniskt. Den kräver väldigt små teknikkunskaper av dig som cyklist. Vilket naturligtvis kan vara bra om man precis börjat cykla.

Men se även till att testa mer stigar, det är väldigt kul och du kommer att lära dig med tiden!

Det som behövs för att tävla i mtb

För att tävla i mountainbike är egentligen bara en cykel och en hjälm (har du specifika cykelbyxor är det att föredra). Sedan är det bara att anmäla sig! Om du håller dig till motionsklasser så behöver du inte lösa någon licens eller ens vara med i en cykelklubb.

Skulle du vilja tävla mer (och cykla långt) så är Långloppscupen ett utmärkt alternativ. Där är det lika enkelt att komma igång som motionär.

Vill du tävla mer och gå upp i tävlingsklasser så bör du gå med i din lokala mtb-klubb och lösa en licens. Kika in hos Svenska Cykelförbundet för att lära dig mer om hur du går tillväga.

Klart – du är nu mtbcyklist 🙂

Så där. Nu har du fått ta del av en del av grunderna på hur du kommer igång med mtb och även kör din första tävling.

Hoppas att vi ses ute i skogen en dag!


Varför inte dela med dig?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *